onsdag 29 februari 2012

the International hug a librarian-day!

Imorgon, torsdagen den första mars, är det:

The Interational hug a librarian-day!

Ta tillfället i akt och visa uppskattning till bibliotekarierna på ditt universitetsbibliotek, på folkbiblioteket i din stad eller på annat valfritt bibliotek!


Men varför då?


Långt där borta finns Baltikum...


I väntan på förändring och nya vinklar från gården...


Långt där borta finns Baltikum...

tisdag 28 februari 2012

Besök från Barometern och utgrävning av kalksten

Idag träffade vi trevliga Veronica från Barometern. Snart finns vi med i en tidning nära dig (om du bor på ön eller nära ön vill säga).

När vi sagt adjö till Veronica kände vi att det var så himla skönt ute, 10 grader!, så vi började arbetet med att gräva fram all kalksten som finns under leran och gräset. Kan tyckas vara ett evighetsjobb men det var inte så farligt. Visst tar det tid men man ser ändå resultat ganska snabbt.


Nedplockning av kakelugn och små värmande detaljer...

När vi kom till gården efter arbetsveckan hade det ju också hänt en hel del, som vanligt. Kakelugnsfixaren Bosse hade plockat ner och märkt upp den runda kakelugnen, som då tidigare stod i rummet som ska bli vårt "vardagsmatrum". Den behövde plockas ner för att den hade rasat på insidan och för att vi ska kunna göra iordning den stora ugnen i matsalen så behöver vi komma åt den från baksidan, från hörnet där den runda stod... Skorstensgalten, på övervåningen, har även stadgats upp för den pallade inte trycket när den inte längre fick vila mot den runda kakelugnen... Den är nu säkrad med en mindre vacker stålkonstruktion. Någon som har en idé hur man skulle kunna snygga till den?

Nedplockad och uppmärkt tills vi vinner på Triss...

Det gapar tomt...

Säkringskonstruktionen för galten... Inte urläcker men fyller sin funktion...

Enligt Bosse så är kakelugnen inte original från när huset kom på plats utan det är nog en ditflyttad och en senare historia. Troligtvis har det varit en mer fyrkantig kamin eller liknande i det rummet tidigare då det finns tecken på att det är något kantigt som har stått där innan. Lite spännande minst sagt... Skulle vilja se lite interiörbilder från förr i tiden – hur det såg ut då? Hur de hade det…
Helen, som faktiskt är den enda som sett hur gården såg ut i början när vi besökte gården första gången, hade med sig bilder från visningen! Hon tog då lite kort, både på insidan och utsidan, och det var verkligen kul att se hur det förändrats! Jag ska be Helen skicka lite bilder på hur det var så kan jag visa lite jämförande bilder hur det är nu.
Annars har de flesta eluttag och lysknappar kommit på plats och pappa, som var lite orolig över att vi skulle få för uttag, kan andas ut för det är rejält tilltaget... nästan för mycket men det är väl bra att det är åt det hållet i alla fall. Vi var dock lite nojiga över att vi missat att berätta att vi ville ha en antennsladd för TV i vardagsrummet därnere och ett i hallen där uppe. Vi hade verkligen inte behövt oroa oss för tydligen är det standard att det finns multimediauttag i varje, VARJE, rum! Jösses vilken standard. Framtida generationer kommer bli asociala med fyrkantiga ögon av att sitta ensamma i varsina rum och titta på TV med mera...
Från det ena till det andra - Elementen är också på plats. De är i gammal stil, vattenburna och kallas flenselement. Jo, de heter faktiskt så…
I retrostil.

Åh, så varmt det ska bli!


Innan vi började vårt söndagsarbete visade vi Helen stranden. Förra gången jag och C var här var det förskräckligt kallt och blåsigt men denna gång värmde solen vårlikt och skönt.
C och Helen på playan!




P.S Nu har vi fått tillbaka vattnet, efter någon månad, i huset också. Det är kallt som sjutton men det går att spola! Toppen!

måndag 27 februari 2012

Våren är kommen!

I helgen har vi haft finbesök igen och finbesöket fortsätter även en bit in på veckan. Det är nämligen Helen som är på besök för hon har sportlov. Himla trevligt!

Innan Helen kom i fredags hann jag med att göra om chippen till en nakenhund med mohikanfrisyr… Vi har köpt en trimmer nämligen så vi kan klippa ner honom nu när det är så lerigt och smutsigt ute. Dock klippte jag kanske ner honom lite väl mycket…

Under arbetet var han förskräckligt ful och han blev dessvärre bara lite finare när han sedan var klar...

Lördagen bjöd på sol och vi rensade upp på baksidan. Vi fyllde släpet och kom knappt över åkern för det var så lerigt. Men det gick till slut och vi kunde fortsätta resan mot tippen.


Det var riktigt lerigt men Helen hade fina, röda gummistövlar så hon var glad ändå!

Under lördagen åt vi även årets första glass och njöt lite i solen. Både snödroppar och krokusar hade vaknat till liv på baksidan.


Krokusar!

Det stod mellan en Nogger pch en sandwich

måndag 20 februari 2012

Tretex och lite läskiga historier...

Söndagen inleddes, efter att ha släppt Becka vid stationen, med shopping på Bauhaus och sedan uppsättning av tretex-skivor i köket. Det var lite klurigt att förklara vad för några skivor vi ville ha på Bauhaus men tillslut kom de fram till att det var sådana man gjorde anslagstavlor av… Väl ute på gården satte C igång med att skruva upp skivorna. Det är en sjärnhimmel av skruvar i köket just nu. De ska så småning om  täckas med "utslätande" tapet.


Måtta, måta, måtta och mäta...


"Foder" runt dörrarna sattes upp också.

Själv fortsatte jag Beckas arbete med hall- och badrumstaksmålning och gav mig även på att måla badrumsfönstret och dörr med dörrkarm.

Ena delen är färdigmålad den andra får vänta med att bli målad tills det blir varmare ute. Tänk att något kan se så vitt ut men sen när man jämför är det mer gul-dassigt...



Klockan 15.00 spatserade vi över till Sven och Kerstin och vräkte i oss god gryta och god rulltårta. Vi hade förvarnat Kerstin innan denna gång att vi kanske inte skulle hålla igen portionerna. Det Var himla trevlig och gott, som vanligt! Vi fick med oss en bok och lite broschyrer om Långlöts socken och lite rysliga historier mord och om brudpar som gått ner sig både här och där och framför allt i kärret bakom deras hus… Hugaligen… Det hjälpte inte sömnen av att jag senare på kvällen läste i Theorins Skummtimmen

Adjökens!

söndag 19 februari 2012

Becka-helg!

I fredags plockade jag och Chippen upp kära Becka vid tåget! En mycket stillsam och mysig fredag väntade med prat, taco, prat, popcorn och På spåret-final och Skavlan. Ja... Lite pensionärsvarning kanske...

Efter en ordentlig frukost var det dags att ta med Becka till gården för första gången. Hon var redo med jobbarkläder och var flink med kvistpåstrykning och grundfärgning av badrummet och lilla hallen nere. En tur till tippen bidde det också för mig och Becka. Det var nitisk övervakning som vanligt på Kalleguta men tillslut mjuknade gubben och hjälpte oss fiska upp en fin kopp från kontainern. Tyvärr gick koppen sönder strax efter men tanken var ju god...

Vi höll på till kl 17 och då var vi lite möra och trötta så Becka bjussade på pizza och sedan rörde vi oss inte ur soffan förrän efter melodifestivalen, som C tvingade oss att titta på när vi egentligen ville heja fram Roine, ydres stolthet, i Gladiatorerna.
Någon festlig kväll bidde det inte men en skön kväll med hemmahäng kändes alldeles utmärkt.

Kl 11 idag for Becka tillbaka mot Skåne och vi for, via Bauhaus, ut på ön.

fredag 17 februari 2012

Otippat tips från Emmaboda!

Idag har jag haft jobbmöte i Emmaboda. Det var mitt första besök i Emmaboda men det blir nog inte det sista. Inte bara för att det var ett intressant möte så bjöd Emmaboda på en trevlig upplevelse på konditori Fenix. Det är ett retrokonditori! Man går in i, typ, 40-50-talet och hamnar slutligen längst in i 70-talet om man går igenom stället och upp för en liten trappa! Väl värt ett besök!

Tydligen har de även uteservering på sommaren också. Bra verkar det gå i alla fall för det var mycket folk hela tiden och eftersom vi satt där hela dagen, och spånade och diskuterade biblioteksfrågor, så såg vi människorna komma och gå i omgångar. Gott var det också! Inte bara fint, utan gott och prisvärt också!
Massa fina och stora gamla burkar trängdes på hyllorna.

Vi diskuterade bibliotek i 70-talsrummet!

En kopp kaffe och en chokladboll slank ner på eftermiddagen.




Snart ska jag och Chippen möte Becka på stationen! Tjoho!



Fridens!

torsdag 16 februari 2012

Ett nytt ord...

Igår lärde sig C ett nytt ord av Sven och Kerstin; fåkunge. En mini-fåk som drog förbi igår med en massa snö i drivor.


onsdag 15 februari 2012

Räddning kom

Räddning kom från Stjärnägg, som inte bara har höns och ägg utan även en traktor för att dra upp oss med.

När vi var uppdragna kom nästa ner i diket. Föraren i den bilen hade haft körkort i en vecka och skulle köpa bilen av just han med traktorn! Vad är oddsen! Men han kom också upp till slut.

Räddaren i nöden och actionbilder följer:

När inte haspen är på...

Är, lite tidigare än vanligt, på väg ut på ön för att möta en journalist från Barometern. De vill, efter tips från min kära far, göra ett litet hemma hos-reportage hos oss och sedan komma tillbaka om ett år för att se hur det har blivit. På väg ut ringer en trevlig Linnea från Barometern och säger att personen, som ska möta oss, inte kan på grund av sjukdom. När Linnea förstår att vi är på väg ut bara för deras skull så fixar hon så att hon möter oss istället. Men högre makter vill inte att vi ska träffas idag för precis när vi sagt "vi ses snart" till Linnea hamnar vi här...

Och nu sitter jag och Chippen och väntar på C, som liftade med någon som hade en hjullastare, och jag fick förstås ringa Linnea och avboka förstås... Men det är många som stannar och hör om det är ok och det känns bra att man bryr sig här på ön.

tisdag 14 februari 2012

Tack för knut-hjälp och en andra andning...

Tack snälla ni som tipsade om, och ville hjälpa till, att hitta plank till knutarna! Som tur är har det löst sig med lite tankeverksamhet både från byggarnas och från vårt håll så det ska nog bli bra till slut. Men stort tack för supporten!

Vi har kommit in i någon sort andra andning, vilket kändes i morse när väckarklockan ringde…, så vi for ut till gården igår kväll efter jobbet. C murade en andra omgång och jag tog bort all färg jag råkat måla på kaklet när jag målade taket i badrummet. Vi behövde åka till tre ställen för att hitta den ultimata färg-på-kakel-borttagningen. Beijer vågade inte tipsa om något lösningsmedel så de hänvisade oss till Kakelcenter, som tyckte att det borde vara en målartvätt vi skulle ha och hänvisade oss till Färjestadens lilla Coloramabutik. Den snälla gubben där gav oss det bästa: ett litet rakblad för 15 kronor. Genialiskt!

Därefter följde första strykningen av kökstaket. Tänk vad lite färg gör skillnad!
Vad är det? Går det att äta?

Bäst att försöka oskadliggöra den...

You´re going down, boy!

Så där ja! Mission completed!

måndag 13 februari 2012

Ek sökes!

Vi är på jakt efter virke till knutarna. Är inte nöjda som det är nu eftersom knutarna måste skarvas... och det blir inte så fint. Vi har vridigt och vänt på olika lösningar för det borde ju funka tänkte vi. Orginalknutarna var ju i hela delar och de har ju inte spruckigt eller vridit sig, så som byggarna säger att knutplankorna kommer att göra om man sågar ut dem i de måtten vi vill. Men det var en liten detalj. Orginalknutarna var i ek. Så... Någon som känner någon som har ett lager ekplank? Måtten är: 50 mm tjocka, 360 mm breda och ca 360 cm långa om jag inte missminner mig. Sex stycken behövs...

Hör av er här eller via mail, som ni hittar vid "min profil" eller vad det nu står här till höger.

Adjökens!

Måla, måla, måla... Mura, mura, mura!

För att inte bara renovera och gå i snickarkläder under helgen så klädde vi upp oss följde med Cs kollega Martina och hennes man på jazzkväll på Saluhallen. Himla bra och trevligt och inte sådär hets-jazzigt som det ibland kan vara. Man får passa på att utnyttja det Kalmars nattliv erbjuder innan sista april då det blir ett lite större projekt att ta sig till och från Kalmar. Men det ska gå det också! Vi får ju inte bli alldeles ingrodda där på ön.

Även om vi haft sovmorgon både lördag och söndag så har vi kommit långt i helgen. Och byggarna har under veckan börjat på pannrummet ute i ena ladan. I fredags efter jobbet hämtade vi karmarna med de gamla dörrarna från Skåne och de sitter som ett smäck! De sitter visserligen inte fast än för golvet måste läggas först men sen så!

De går att öppna också!

Annars så har det spacklats och målats och målats och målats och murats och slipats om vart annat hela helgen.

Badrummet har fått ett fin golv också!
Badrummet har fått ett vitt tak i tre lager. Första lagret var roligt att måla och halva andra lagret också sen var det sådär måste jag erkänna.  Likadant var det med målningen under alla fönster. Det var också kul det första, och halva det andra, lagret sen var det sådär. Speciellt eftersom Chippen omedvetet förstörde målningen då han hoppade upp mot fönsterna för att titta ut… Det var tassavtryck med vit färg lite överallt…
Först bredspacklingoch slipning och sedan tre lager av vit färg (dock inte på denna bilden...)

Undertiden jag målade murade C om skorstenen i köket. Han fick till det perfekta bruket och det första lagret blev finfint. Ikväll ska vi åka ut igen och då ska han mura på ytterligare ett lager.
In action!


Resultatet = Strålande, C!

När jag hade målat allt och C fortfarande hade lite murning kvar så slipade jag alla platsbyggda skåp i köket. Så där är det, typ, bara att börja måla om! Den här helgen kändes verkligen som en brytpunkt för vi har verkligen börjat med återuppbyggnaden och det känns på riktigt när man till och med får börja måla! Och byggarna börjar bli klara inomhus så det är inte så mycket bråte kvar i rummen längre så man ser mer hur det verkligen kommer att bli sen…
Nu längtar jag massa till nästa helg för då blir det finbesök igen! Denna gång är det kära, gamla Becka som kommer på besök från Malmö!

Fridens!