torsdag 31 maj 2012

Skolk - förlåt Margareta...

Igår skulle jag och kno springa Margaretaloppet i Kalmar med några kollegor. Jag skolkade.

När jag kom hem efter jobbet för att slänga in Chippen och löparskorna i bilen kändes det kallt och väldigt långt till Kalmar och tillbaka så jag sa, tack men nej tack. Jag stannar på ön.

Så jag målade lister istället och överdoserade med T-röd för att få bort all färg som inte hamnade på just listerna (maskeringstejpen tog nämligen slut…) Men nu är listerna i köket färdigmålade förutom fönsterlisterna för själva glaset ska först på plats. Och det ska jag hämta imorgon hos Leif i Köpingsvik! Hepp!
Stannade till i Färjestaden för att hämta mer lumppapp från Gysinge som kommit till Posten där. Passade på att bättra på min budget men det slutade med att jag gick back 25 kronor istället... Men plötsligt händer det kanske?

Innan målningen tog vi en promenad.
Kno-bajs? Nä! Ko-bajs!


Bidde inte så dumt alls! Nu återstår kampen om dörrfärgen... Jag vill behålla den gula och C vill måla om... Men han är ju diktator utomhus och jag inomhus vilket bör betyda att dörren förblir gul...

Jag ringde C när jag kom hem för att berätta att Bosse putsat klart bakom alla ugnar och när jag står där och berömmer ser jag att själva kakelugnen är helt färdigputsad, med fogar och allt! Och den SKINER! Blev alldeles till mig och förstod inte hur jag kunde missa det. Men de skiner verkligen!
Putsat bakom!

Skinande med ny fog!


Lite skillnad va?


Nu ska bara sotaren säga sitt också. Det kommer att komma upp värmetåliga skivor bakom också (nu är det timmer som brinner bra) så de ska vara alldeles säkra.


På återseende!



onsdag 30 maj 2012

Fönster på väg!

Till helgen har vi, om allt går som det ska, fått tillbaka våra fönster i köket! Då väntas denna sköna utsikt!


Och det passar ju ypperligt när vi får besök av de här små fröna. De stora fröna, Patrik och Jenny, kommer förstås också!

(Bild stulen från Facebook. Förlåt, Jenny...)


Idag är vädret dock inte lika skönt som på bilden. Men det är skönt väder för den andra sortens frön - gräsfröna!

Fridens!

tisdag 29 maj 2012

Det är ju den 29 maj...

...och då minns man kära NileCity 105,6 och uppträdandet med de två adopterade päronen:



Fnissar och sjunger med!

Ha en skön dag!

Kakelugns-make over!

Kakelugnarna håller just nu på att bli piffade så att de ska bli eldningssäkra och användbara.

Bosse har putsat om båda ugnarnas baksidor och har nu börjat mura upp hålet, som pappa sågade ut i väggen i påskas.

Så här ser det ut nu och snart kommer de skina av nyfixad fog och uppfräschning av luckor!

Bakom ugnen i matsalen - Ganska lätt att komma åt...

... värre är det med den i vardagsrummet. Men Bosse fixar´t!

Snart ska detta vara en glad ugn!

Uppmurningen mellan lilla matsalen och matsalen har börjat!

Murningen är klart!

Tänk vad skönt i vinter när man kan elda i dessa! Även om man får elda försiktigt i början, så de inte spricker eller så, så kommer det vara härligt!

Adjökens!

p.s Pratade just med Sven om utsläpp av kno under dagen och han berättade då att det kanske inte behövs för Bosse fixar inte bara ugnar utan rastar även hundar på gården. Himla fint!

måndag 28 maj 2012

Vampyrer och listigheter...

C var i väg i helgen på svensexa för Patrik.

Ja, ni kan, förhoppningsvis, gissa vem som är Patrik...
(Bild stulen från Facebook)

Då fick jag hänga med knoen. Jag tapetserade med lumppapp, tills den tog slut, i det som skall bli vårt sovrum och målade murstocken i köket vit.

Annars tog vi det ganska lugnt. Vi gick på promenad, vattnade gräsfröna, begravde två små fågelungar (känsliga läsare varnas!) och fikade hos Sven och Kerstin. Ja, knoen fick vara hemma och det lät han inte passera obemärkt då han ylade och grät när han, genom vår fönsterplast, hörde hur vi pratade på deras altan.
Han lät det heller inte passera att det troligtvis var riktiga varg-yl i bakgrunden till filmen Nosferatu– The Vampire. Helt plötsligt under filmen så börjar han yla och gå fram och tillbaka och yla än mer… Och detta är ett djur, som annars inte gör så mycket väsen för sig när han har sällskap… Tur att jag såg den under dagen, annars hade jag kanske blivit lite skraj…

På lördagen for jag i alla fall in till stan för att fira Simon och kalasa i hans nya (vår gamla!) lägenhet. Det var, milt utryckt, en helt annan lägenhet. Åh, så fint!

Passar en 35-åring!

C kom också förbi en sväng i mc-utrustning, då han kom från Stockholm och svensexan. Jag stannade kvar tills det att Sverige, och Loreen, vunnit Eurovision! Tjoho!
Söndagen var jag dock däckad av total trötthet och känningar i hals och huvud så jag sov, sov och sov… C däremot fick såga och sätta upp lister i köket. Jag tyckte det blev fint. Han, pedanten, kommer att göra om en dörr…



 
Valvet fixade han också till!

Idag känns dock allt mycket bättre. Tänk vad lite vila och vitaminbrus kan göra! Men är man inte krasslig i bland uppskattar man kanske inte sin friska tillvaro.(Lite väl dramatiskt kanske)Hoppas i alla fall att de små fåglarna hade en trevlig stund på jorden...

 
På väg att bli fjäril! Livet i sin början!

De här små passerade början lite väl snabbt och låg alldeles livlösa i jorden bland gräsfröna...

Japp, så var det med det!

Fridens vänner!

torsdag 24 maj 2012

Knoen och favvo-busken...

C är sjuk så dagarna är inte så roliga för knoen. Bosse, kakelugnsmakaren, är dock på plats och jobbar på gården så knoen får hänga lite med honom. (Stackars Bosse att ha en skugga hela dagarna när han ska mura och putsa...)

Igår var jag och knoen i alla fall ute på promenad i solskenet. Det är verkligen avkopplande och fantastiskt vackert här. Speciellt just nu när allt sjuder av grönt och liv!
Små skott växer i fina, raka, gröna rader!

Surkart på grönbete...

Chippen kan slicka sig i näsan med tungan. Det kan inte jag.

Lite gladare...

Tjoho vad det går när man får springa fritt!

Knoen hittade också ett litet exemplar av favorit-busken från Linköping! I Linköping växte denna busk-sort (vet ej vad den heter och hoppas hjärtligen inte att den är giftig! Fast det hade väl märkts vid det här laget...) nästan överallt och var en vanlig "häck-buske". Varken i Kalmar eller här är de lika vanliga. Varför vet jag inte. Hur som haver så stannade gärna Chippen och åt av dessa buskar när vi bodde i Linköping. Man kunde locka honom med dess blad när man tyckte att han stått för länge och smaskat och man själv ville gå vidare. Då fungerade bladet som lock-godis!

Nu har han alltså funnit denna buske även här…

Det var allt för idag!

Fridens!

tisdag 22 maj 2012

Falurödfärg - 75 % kvar!

I helgen så var färgen som gällde röd, ljus falurödfärg (förutom Hanna som körde blått all the way)!

Smurfen Hanna!

Mattias och Sandra kom ner från Linköping och Stockholm och Hanna, Erik och Zelda kom farandes från Kalmar för att måla. Det var bästa tänkbara väder så tre strykningar gick på ett litet kick! Framsidan är alltså klar nu (förutom snickerierna som ska bli vita, knutarna som ska bli svarta och dörrarna som ska bli gråblå…)!
Det går snabbt om man är många!

Det är bra om någon är sådär extra lång! Erik tog på sig den rollen.

Zelda var med! Chippen var med ibland men eftersom Zelda löpte lite var han inomhus eller under strikt uppsyn.

I skrivande stund är hela framsidan målad med tre strykningar! 25 % klart alltså!

Mellan målandet klämdes det in lite fika och på kvällen bidde det grillat!
Tusen tack för hjälpen alla glada!

Nu är det dags för bokcirkel med Bokpratorna! Det är äntligen dags för Bannerheds Korparna att analyseras. Och igår läste jag faktiskt ut den och jag gillar den faktiskt också!

Fridens!

fredag 18 maj 2012

Nya grannar och utebliven skatt...

Den röda dagen bjöd inte bara på jobb utan även på nya grannar, skattletande och grillning med Erik (alias båtmannen), Hanna och Zelda. 


Våra nya, närmaste grannar: Två hästar!
Jag försökte hälsa på dem och ge dem lite gräs men de var helt ointresserade.
Kanske för att de bor i ett hav med gräs och min lilla näve var som kiss i just det havet...

Det regnade lite till och från under dagen och när regnmolnen svept förbi dök den här upp istället. Fast vi hittade dock ingen skatt...

I helgen kommer 25% av syskonen Forssell på besök och på lördag blir det en småskalig färgfest då huset ska målas!




Adjöken sa fröken!

Fix och The Ring...

Ledig dag mitt i veckan är härligt! Och vi hann fixa lite tråksaker under dagen även om vi hade lite besök, som gjorde trevliga avbrott i böket. Elin, som ska vara hundpromenerare i sommar, kom förbi och Frank och Mia, som var på utflyckt på ön, tog även en runda förbi för att säga hej.

Frank är ölbryggare och driver microbryggeriet Ängöl i Kalmar. Det är riktigt god öl! Bra tips inför sommarens grillsäsong om inte annat!

Man skulle kunna säga att den röda dagen enbart handlade om att laga saker som tagits sönder under arbetet med att fixa andra saker... Portskjulet knäcktes av en för högt hissad grävskopa när vi fixade med kalkstenen. Brunnen ute på framsidan hamnade på sniskan vid tillfixandet av just framsidan...

Knäckt och på väg ner...

 Och ner kom det! 


Det dammade som sjutton. Då kom farmors gamla glajjor väl till pass. Används annars fortfarande som solskydd men nu har de fått ytterligare en funktion till cv:et!

Chippen ville vara med på ett hörn... som alltid...

Ny stock på plats i det gamla hålet! Gick oväntat smidigt faktiskt!

Hepp!
Ny-gamla plank på plats och helt och rent...

...från all halm, som istället hamnade nedanför i portskjulet...
Stackars C som kommer få pyssla med bortforslandet av det när jag jobbar under fredagen.


Så var det då dags för brunnen. Jag tyckte den såg så hiskeligt djup ut sist jag tittade men nu mätte jag med ett armeringsjärn och djupet var på ca en meter. Men det är nog djupt för små djur att trilla ner, inte kunna ta sig upp och dö en sorglig och plågsam död. Desutom vill man ju inte riskera att hon från The Ring kommer upp om natten...



Säkrad för djur och barn att falla i och för Samara att komma upp...



Fridens för denna gång!