tisdag 12 februari 2013

Helgen i Köpenhamn!Helgen i Köpenhamn bjöd på klänningsprovning (dags att börja träna!), lite suspekt moderna opera, en hel del rödvin, fastelavnsfest med utklädnad (försökte  gå som fika men blev ständigt misstagen för att ha ”lort” på huvudet  á la mullvaden i barnboken Det var det fräckaste…) och ett besök hos kungafamiljen och den lille havfruen.

Så mycket olika sorters pärlor! Löjligt mycket! Och så, det som kommer bli en hejdundrande festblåsa. Emy, professionell som hon är, har klippt ut den i bomulstyg först. Men sakta kommer den ta form i spets och siden!

Efter klänningsprovning provade jag lite annat också. Det är ju inte så ofta man besöker Det kongelige teaters innersta rum...

Rustningar inför kommande uppsättningen av Robin Hood, om jag inte missminner mig.


Lördagen bjöd först på genrepet av skräckporroperan(!) The Devils of Loudun (sjöngs på engelska - puh! - med dansk textning). Eftersom vi båda var lite sega efter en sen natt med prat och rödvin var vi kanske inte jättemottagliga för denna, minst sagt, speciella föreställning. Därför kände jag att jag i efterhand behövde ta reda på vad den egentligen handlade om:

"Handlingen utspelar sig i ett kloster i Loudon, där nunnan Jeanne hävdar att hon är besatt av djävulen. Hon ser i en dröm den frisinnade prästen Urban Grandier, utklädd som kättare, på väg till sin egen avrättning på på grund av sitt osedliga leverne, och hon talar i tungomål med prästens röst. Grandier anklagas för att ha tvingat klostrets nunnor till att utöva svart magi och blasfemi och osedlighet. Han fängslas och torteras till döds, varefter Syster Jeanne erkänner, att hon har varit förälskad i Grandier, men att han avvisade henne." Operan är en dramatisering av Aldous Huxleys roman The Devils of Loudun, som är inspirerad av verkliga händelser i Frankrike år 1634!
(källa: Kulturbloggen)
 
Jo, likheten kanske är slående... Annars bjöd fastelavsfesten på mycket dans, limbotävling, otroligt fina utklädnader och hembryggt öl... 
Spurt-turistade på söndagen i ett bitande kyligt Köpenhamn. 
Marmorkyrkan och sjöjungfrun. 

Så, tack och hej Köpenhamn! Det var trevligt och roligt. Danskan får jag dock öva på...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar