onsdag 2 november 2011

Rysligt med ris...

Jag for ner redan i torsdagskväll för en liten hemlig happening på fredagens morgon… Så jag och C fick hela fredagen ute på gården innan mamma, pappa och Thea kom på fredags kvällen. Jag och C körde det absolut sista av isoleringen på vinden till tippen och mötte tursamt mamma och pappa på vägen till Folkeslunda. Det blir ju mörkt tidigt så de var mest och kikade lite, lite och lämnade en extra trimmer med mera.
Den sista isoleringen är packad och på tippen!Spelman på taket?

Kvällen spenderades i C:s lägenhet med mammas medhavda älggryta. Himmelskt! Var så pass i himmelriket att jag glömde föreviga den trevliga middagen.

Under pappas servett dolde sig något...

Dagen därpå, på lördagen, for C och mamma till gården för att börja dona och jag och pappa for till Kläckeberga herrgård för att hälsa på hos kakelugnsmakaren. Det var fantastsikt fint och han hade många kakelugnar, något museum var det dock inte tal om. Vi var där ett bra tag men när vi började prata om våra ugnar, den äldsta tydligen senempirisk (1840-tal) försökte vi dock raska på besöket lite. Det blev lite väl saftigt. Intressant men saftigt och han är säkert jätteduktig men det blev lite väl i överkant för oss… Vi får se vad som händer. Vi har den där Nyström inbokad (skrev om honom i ett av de första inläggen)…

Resten av lördagen spenderade i det strålande vädret utomhus. Där röjdes det buskar, drogs ris och krattades så det stod härliga till. Och tomten blev bra mycket större! Mamma hade med sig god trattkantarellspaj, som vi åt till lunch, och supergod rulltårta med äppelmos till fika så vi överlevde slitet. Vår granne Sven blev även utsedd till helgen… nä… Årets hjälte; han kom med det fantastiska förslaget att han kunde köra bort allt ris med hjullastaren till hans stora eldningshög i hagen. Vi tackar och bockar det ödmjukaste!
En förrymd ko mötte mig och pappa när vi kom till gården.

Lekpaus (paus och paus förresten... Det var ju inte så att de hjälpte till i övrigt...) 

Thea hjälpte visserligen till på sitt sätt... Att dra i alla grenar... åt andra hållet...


Ett träd med fina rosa blommor och oranga bär... Någon som vet vad det kan vara?


Trattkantareller, broccoli och ost. Kan det bli bättre?

Mellan träden och kanten till vänster var det tidigare snåriga buskar...

C röjer i buskarna.

Pappa röjer i buskarna.

Mamma röjer bland löv och grenar och är glad ändå.

Thea vilar fint i jordhögen som kom fram...

Hjälten!

När mörkret började falla och vi blivit trötta for vi tillbaka mot fastlandet. Mamma och pappa, som bodde på hotell, gjorde sig i ordning där och kom sedan över när middagen var klar. Thea bodde hos oss under helgen och hängde dygnet runt med polaren Chippen. Efter Så mycket bättre och med Tomas Ledins sånger på hjärnan sa vi god natt och lördagen var till enda.

Söndagen bestod i stort sätt av samma arbete som föregående dag; räfsning, dragning av ris och lite eldning för pappa pyromanen. Denna dag fick även innergården sig en omgång och bakom vindruvslöven, som näst intill tagit över den östliga sidan av ena ladan, fann vi massa stora vindruvor! De smakade faktiskt till och med bra. Nu hoppas vi bara att vår omilda behandling av busken inte skadar nästa års skörd…

Ris från söder...


... till norr.

Pyrro-pappa

Mamma i röken. Vi kunde lätt ha skickat meddelanden till Tygelsjö o Skåne med all rök men bra blev det och allt brann upp.


Smörgås- och krämlunch.

Godast svartvinbärssaften! Dock uppdrucken av törstiga trädgårdsarbetare.


 Vindruvor!

 Kompisarna fick säga adjö och på återseende.

När vi sagt adjö till mamma, pappa och Thea fortsatte jag och C med de sista högarna på baksidan. Vi fick hjälp av Erik som under helgen tömt ladan på framsidan för att kunna ha sin fina träbåt där över vintern. Om gården hade varit en träbåt så skulle det ha varit Eriks båt. I det skicket är den men den är fasligt fin i formerna. Bild kommer nog till nästa vecka.
Vi for sedan trötta men hemskt nöjda hem för att C sedan skulle hinna skjutsa mig till tåget kl 18.31. På måndagen for nämligen jag med bibliotekskollegorna till Älvsjö för att gå på Skolforum. Så denna vecka är kära lilla Chippen kalmarit.


Alldeles alena kvar på gården...


Mitt konstverk! Hittade ett gammalt horn i jorden och det fick, mot C:s inrådan, bli en ny gren i ett träd.

På fredag far C, jag och Chippen ner igen till ön. Då ska panelen bändas loss ochjag ska tänka och grubbla över ett erbjudande från det hemliga mötet i fredags...

1 kommentar:

  1. Växten med de vackra bären är en Euonymus- Benved. Vad just den varianten heter vet jag inte.

    Kramis!

    SvaraRadera