tisdag 6 december 2011

Rädda brygghuset!

Borde byta namn på bloggen och starta en kampanj: Rädda brygghuset!
Har nu varit i kontakt med länsmuseet och de byggnadsvårdare, som var i kontakt med gården 2003-2006, när de la nytt vasstak på ladan. I rapporten från vasstaksläggningen stod följande om vårt brygghus:

Det vore mycket angeläget att renovera gårdens ålderdomliga sidobyggnad, som idag är i akut dåligt skick. Det är viktigt att bibehålla detta hus för att den götiska gårdsformen ska vara komplett. Huset har höga kulturhistoriska värden.”

Det var i akut dåligt skick 2006… för snart fem år sedan… Idag pratade jag med de som la vasstaket, och som också är duktiga på just sådant här hantverk, och frågade vad vi kunde göra i vinter för att försöka ”stoppa” förfallet. Ska vi lägga på en presenning? Nej, det var för sent redan 2006 för presenning, svarade de. Så nu hoppas vi på en snöfattig vinter och sedan blir det till att spela plockepinn extra large i sommar kanske (?) och skriva en sju helsike bra ansökan till länsstyrelsen för att få kulturbyggnadsbidrag.

Pratade med Svenska byggnadsvårdsföreningen under dagen och ska återkomma på torsdag. Tänkte att de kanske behöver ett hus att öva på när de anordnar kurser… Hoppas kan man ju alltid. Dock ser den möjligheten inte så ljus ut...

För övrigt så har kära C idag stoppat moderna, vita stuprör från att sättas upp på huset. Heja C! Istället blir det nu stuprör och hängrännor etc. i galvad plåt, som måste målas om 5-7 år. Men det passar betydligt bättre på detta hus. Så, om 5 - 7 år kan ni få komma på målarkalas! (Kom gärna innan också. Flera gånger om!!!)

Det var dagens uppdatering! Nu hoppas jag att C ringer så jag får höra hur det gått för lille Chippen på hans andra dag på dagis! Åh, lill-knoen är på dagis… (Kissade dock inne två gånger första dagen så jag hoppas att de inte relegerar honom…)

Hörs snart!

1 kommentar:

  1. Håller tummarna för att huset håller. Vore kul om det skulle få vara kvar och det är väl lite av ett mirakel att det fortfarande står efter de två senaste vintrarna.

    SvaraRadera